Ikiroudasta upea löytö – 30 000 vuotta vanha suden pää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Siperiassa on tehty merkittävä muinaishistorian löytö. Tutkijat kaivoivat ikiroudasta esiin yli 30 000 vuotta sitten eläneen suden hyvin säilyneen pään. Pää oli säilynyt ikiroudassa niin hyvin, että suuri osa sen karvoista, hampaista, luista ja jopa aivoista on tallella.

Löydös tehtiin venäläisten ja japanilaisten tutkijoiden toimesta Siperian Sahan tasavallassa, Tirekhtyakh-joen läheltä. Independent-lehden mukaan on epäselvää, oliko suden pää irroitettu tarkoituksella. Tutkijat kuitenkin epäilevät sen aiheutuneen liikkuvan jään ansiosta. Ihmisten uskotaan asuttaneen aluetta vasta paljon myöhemmin.

Tutkijoiden mukaan susi ei todennäköisesti ollut Game of Thronesin fiktiivisen lajinkin inspiraationa toiminut suurikokoinen hirviösusi, jota tavattiin vielä 12 000 vuotta sitten. Löydetty laji on samaa kokoluokkaa kuin nykyiset sudet. Sen leuat ovat kuitenkin moderneja susia vahvemmat ja soveltuivat suurikokoistenkin saaliiden, kuten biisonien tappamiseen.