Nyt on viimeinen tilaisuus – tuhoa lupiinit välittömästi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomessa on surullista ajaa maalaismaisemissa huomattuaan, että lupiini on vallannut kilometrikaupalla tienpientareita ja niittyjä. Nyt sitä on havaittu jopa useilta uhanalaisten niittykasvien kasvupaikoilta. Lupiinia ei pysty enää poistamaan kokonaan, mutta sen leviäminen on saatava nyt pysähtymään.

Suomen luonto tarvitsee kaikkia suomalaisia osallistumaan osaltaan haitallisen vieraslajin hävittämistalkoisiin. Lupiinia on tavattu ensimmäisen kerran puutarhakarkulaisena jo ennen 1900-lukua. Lupiini leviää holtittomasti.

Lupiini vaikuttaa paikallisiin päiväperhospopulaatioihin, koska se ei kelpaa toukille eikä aikuisille ravintokasviksi. Se heikentää myös kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa kulttuuriympäristöissä, Vieraslajit.fi-sivusto muistuttaa.

Lupiinin hävittäminen vaatiikin pitkäjänteisyyttä ja torjuntatyö vie vuosia. Kasvia voi olla vaikea saada kokonaan hävitettyä kasvupaikalta, mutta sen leviämisen estäminen on ensimmäinen askel. Silloin, kun lupiineja on vähän, ne kannattaa kaivaa yksitellen juurineen ylös maasta. Hieman laajempia lupiinikasvustoja voi yrittää hävittää niittämällä. Niittojäte tulee korjata pois maaperän liiallisen rehevöitymisen välttämiseksi. Torjuntatyötä on jatkettava useiden vuosien ajan.

Ei siis riitä, että muutamat suomalaiset tekevät hartiavoimin töitä alkuperäisen luonnon monimuotoisuuden pelastaakseen. Haitallisia vieraslajeja vastaan on taisteltava koko kansakunnan voimin. Lupiinin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.