Tutkijat: Punainen liha lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuosikymmenten aikana toteutettu tutkimus viittaa punaisen lihan syömisen lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yhdysvaltalaiset ja Kiinalaiset tutkijat tarkastelivat yhteensä 81 000 aikuisen ihmisen ruokailutottumuksia.

Osallistujia pyydettiin kertomaan neljän vuoden välein 80- ja 90-luvuilla ja lopulta vuonna 2010 terveydestään ja siitä, kuinka usein he söivät tiettyjä ruokia. Tutkimuksen aikana yli 14 000 vastaajista ehti menehtyä, usein sydän- tai verisuonisairauksiin, syöpään ja hermostoa rappeuttaviin sairauksiin.

Tutkimuksen perusteella punaisen lihan käytön lisääminen 3,5 annoksella viikossa lisäsi riskiä kuolla seuraavien kahdeksan vuoden aikana jopa 10 prosentilla. Erityisen riskialttiita olivat lihajalosteet, joiden lisääminen saman verran lisäsi riskiä jopa 13 prosentilla.

Yhden päivittäisen liha-annoksen korvaaminen kalalla sen sijaan vähensi kahdeksan vuoden sisällä kuolemisen riskiä 17 prosentilla. The Guardian -lehden mukaan tutkijat totesivat, että proteiinilähteen vaihtaminen tai terveellisten kasvispohjaisten ruokien syöminen voi auttaa elämään pidempään.