Poliisilta tärkeä viesti intiimikuvista: ”Tee rikosilmoitus vaikka hävettäisi”

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Sosiaalisen median, viestisovellusten ja matkapuhelinten kameroiden yleistymisen myötä teknologian kehityksen varjopuolet ovat viime vuosina lisääntyneet. Nyt poliisi varoittaa erityisesti ottamasta ja lähettämästä alastonkuvia tai -videoita kenellekään, koska sillä saattaa olla ikävät seuraukset.

Poliisi muistuttaa, että vanha sanonta verkossa julkaisemisesta pitää edelleen paikkansa. Verkkoon kerran mennyt materiaali säilyy verkossa ikuisesti. Erityisen huolestuttavaa on kuitenkin alaikäisten materiaalin leviäminen.

Kuva: Poliisi

– Alastonkuvien ja -videoiden jakaminen somessa on yleistynyt alaikäisten keskuudessa. Kuvien laittaminen nettiin voi tuntua jännittävältä ja harmittomalta, mutta seuraukset ovat usein vakavia. Kuvat tai videot voivat päätyä esimerkiksi pornosivustoille tai kauppatavaraksi sellaiselle henkilölle, joka on kiinnostunut lapsiin ja nuoriin liittyvästä seksuaalisesta materiaalista, poliisi muistuttaa.

Jos intiimejä paljastuksia sisältäviä kuvia on jo leviämässä vääriin käsiin tai jopa verkossa, tulee poliisin mukaan ottaa välittömästi yhteyttä viranomaisiin. Myös siinä tapauksessa, että asia hävettäisi, sillä kyseessä voi olla vakava rikos. Alastonkuvia voidaan käyttää myös kiristykseen, ja silloinkin tulee tehdä rikosilmoitus viipymättä.

– Lähetitkö itsestäsi intiimin kuvan ja nyt joku jakaa sitä somessa? Ota kuvakaappaukset jaetusta sisällöstä ja tilanteeseen liittyvistä viesteistä. Tee heti rikosilmoitus poliisilaitoksella tai sähköisesti, vaikka tilanne hävettäisi. Kuvien levittäjä saattaa syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.