Tutkijat: Kesäkuu oli maapallon mittaushistorian kuumin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen lämpötilat eivät kesäkuussa ylettäneet juurikaan hellelukemiin, mutta monissa muissa Eurooppan maissa toisin. Nyt kesäkuun on todettu olleen mittaushistorian suurin.

Ympäristötiedon palveluverkosto Copernicusin keräämät tiedot paljastavat kesäkuun olleen poikkeuksellisen kuuma niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Keskivertolämpötilat olivat noin 2 astetta normaalia korkeammat.

Edellinen kesäkuun lämpötilaennätys rikkoontui vuonna 2016. Maapallon keskilämpötila oli tämän vuoden kesäkuussa noin 0,1 astetta korkeampi kuin silloin, uutisoi Independent.

Taannoisen helleaallon myötä ennätyksiä rikottiin esimerkiksi Ranskassa, jossa mitattiin 45,9 asteen lämpötila. Readingin yliopiston tutkija Hannah Cloken mukaan helleaaltoja syntyy kaikissa ilmastoissa, mutta ne tulevat lähivuosina yleistymään ilmastonmuutoksen myötä.