Kotikutoiset aurinkovoiteet jopa vaarallisia – kaiken ei kannata olla luomua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihotautilääkärit ovat huolestuneita ilmiöstä, jossa ihmiset ovat ryhtyneet valmistamaan itse aurinkovoiteta. Tutkimusten mukaan ne eivät suojaa ihoa tarpeeksi UV-säteiltä. Toisinaan kemikaalivapaat vaihtoehdot eivät olekaan terveellisempiä.

Yhteisöpalveluissa kiertää ohjeita, joissa neuvotaan kotikutoisen aurinkovoiteen valmistaminen. Ihotautilääkäri Jennifer Stein sanoo, että suojakertoimilla varustetun aurinkorasvan valmistaminen kotioloissa on mahdotonta.

Noin 95 prosenttia Pinterestissä olevista aurinkovoideresepteistä väittää suojaavansa käyttäjänsä ihoa UV-säteiltä. Tutkimusten mukaan 70 prosenttia itsetehdyistä voiteista ei anna minkäänlaista suojaa haitallista UV-säteilyä vastaan, Men’s Health uutisoi.

Suojakerroin merkitsee sitä, kuinka kauan henkilö voi olla pidempään auringossa. Aurinkovoidemarkkinoilla liikkuu suuret summat rahaa, joten yhtiöiden olisi myös osoitettava suojakertoimiensa paikkansapitävyys. Parhaiten säteiltä voi suojautua vaatteiden avulla. Turvallista rusketusta ei ole olemassa, vaan ihoa kannattaa värjätä keinotekoisesti niin halutessaan.