Lehti: Googlen työntekijät salakuuntelevat ihmisten koteja

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Teknologian kehittyessä uusiin laitteisiin on tullut mukaan niin sanottuja henkilökohtaisia assistentteja, jotka vastaavat ihmisten kysymyksiin puheella. Esimerkiksi Applen Siri, Amazonin Alexa ja Googlen laitteet kuuntelevat ihmisten puheita ja myös tallentavat niitä.

Applea on syytetty käyttäjiensä kuuntelusta matkapuhelimien Siri-toiminnon kautta, mutta yhtiö on kiistänyt väitteet. Huhtikuussa The Time Magazine paljasti, että tuhannet Amazonin työntekijät kuuntelevat salaa ihmisten kotien keskusteluja yhtiön Alexa ja Echo -laitteidensa kautta. Tarkoituksena on parantaa puheentunnistusta, mutta samalla työntekijöiden korviin päättyy myös yksityisiä keskusteluja, joita ei ole tarkoitettu muille.

Nyt belgialainen VRT News on tehnyt samanlaisen paljastuksen Google Home -laitteesta, sillä lehden mukaan Googlen työntekijät kuuntelevat salaa ihmisten koteja. Lehden haltuunsa saamat noin tuhat ääninäytettä sisälsivät sekä ”OK Google” -komennon jälkeen tallennettuja äänitiedostoja että 153 äänitiedostoa, jotka Googlen laitteet olivat tallentaneet ilman lupaa. Aiemmin Google ilmoitti, ettei sen henkilökunta voisi kuunnella laitteiden tallentamia tiedostoja.

Google poistaa työntekijöiden kuultavaksi menevistä tiedostoista laitteiston haltijan nimen, mutta äänitteillä kuultavista tiedoista ei ole kovin vaikea saada selville ihmisten henkilöllisyyksiä. Jatkossa kannattaa siis miettiä kahteen kertaan mitä salaisuuksia puhuu huoneessa, jossa jonkin teknologiavalmistajan henkilökohtainen assistentti kuuntelee ja tallentaa ääniä.