Sukupuuttoon kuollut lintu teki paluun evoluution ansiosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lajien kuoleminen sukupuuttoon ei aina ole pysyvää. Tutkijat ovat havainneet yli sata tuhatta vuotta sitten hävinneen lajin tehneen myöhemmin paluun evoluution ansiosta.

Lentokyvytön sepelmetsähuitti kuoli sukupuuttoon 136 000 vuotta sitten Madagaskarin Aldabran atollin upottua mereen. Myöhemmin saari nousi uudelleen merestä, minkä seurauksena laji palasi sukupuutosta. Laji teki Eurekalert-sivuston mukaan paluun iteratiivisena, eli toistuvana evoluutiona tunnetun ilmiön ansiosta.

Sepelmetsähuitti kehittyi saarella kahteen eri otteeseen kymmenien tuhansien vuosien välisenä aikana Kummallakin kerralla linnuista kehittyi lentokyvyttömiä luontaisten saalistajien puutteen vuoksi. Lajia tavataan Aldabran atollilla edelleen. Se on Intian valtameren ainoa jäljellä oleva lentokyvytön lintulaji.