Päästä irti menneisyydestä – muuten et pysty rakentamaan tulevaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Menneisyyden haamujen ei kannata antaa pilata nykyhetkeä elämässä. Olipa kyseessä lapsuuden trauma, epäonnistunut parisuhde tai elämänsuuntaa muuttanut kokemus, on asia järkevää käsitellä. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä vatvomaan.

Mikäli menneisyyden traumaa ei käsittele kunnolla, saattaa se aiheuttaa tulevaisuuteen enemmän ongelmia. Toisin sanoen ikävistä asioista ylipääseminen ei tarkoita niiden unohtamista ja pakenemista. Ne voivat ilmentyä uudestaan erilaisina riippuvuuksina, mielenterveysongelmina tai käytöshäiriöinä.

Terapeutit suosittelevat muun muassa, että mieltä voi tasapainottaa joogan, meditoimisen ja läsnäoloharjoittelun avulla. Tunteet kannattaa tunnistaa ilman, että niitä ryhtyy estelemään. Itseään ei myöskään kannata eristää, ja asiasta keskusteleminen on parasta terapiaa. Pidä itsestäsi huolta, aloita uusi harrastus ja kirjoita päiväkirjaa.

Menneisyyden voi kuvitella ilmapalloksi, jolloin ongelmat visualisoidaan. Kuvittele ongelmasi ilmapalloon ja päästä se menemään. Koskaan ei kuitenkaan tule väheksyä ammattiavun merkitystä. Ihmisten on järkevää ymmärtää, että mieli voi olla murtunut samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin kehon osa. Silloin kannattaa hakeutua lääkäriin.