Varoitus! Älä juo helteellä jääkylmää vettä – voi johtaa kuolemaan

Terveys · Tim Isokivi

Helteellä tulee pitää huoli nesteytyksestä, mutta jääkylmää vettä juodessa kannattaa olla tarkkana. Se voi liian nopeasti juotuna johtaa kipuun ja jopa vaarallisiin tilanteisiin.

Yhdysvaltalainen Adam Schaub kertoo työskennelleensä 37 asteen kuumuudessa ja juoneensa jääkylmää vettä helpottaakseen oloaan. Tämän jälkeen mies nousi isänsä ajamaan autoon, jossa hän alkoi tuntemaan olonsa oudoksi. Olo ilmeni huonovointisuutena, näkökenttään ilmestyneinä laikkuina ja kihelmöintinä jaloissa.

Schaub avasi auton oven oksentaakseen ja menetti hetkeksi tajuntansa. Lääkäri Sarah Jarvisin mukaan kyse oli jäätelöpäänsärkynä tunnetun ilmiön äärimmäisestä muodosta. Siinä suulaen verisuonet supistuvat nopeasti ja laajenevat takaisin kylmän ruoan tai juoman kosketuksen seurauksena.

Aivot tulkitsevat tuntemuksen olevan peräisin otsasta, mikä voi johtaa yhtäkkiseen kipuun tai pyörtymisen tunteeseen. The Sun -lehden mukaan Jarvis kehottaakin nauttimaan jääkylmän veden pieninä siemauksina. Nopeaan nesteytykseen toimii sen sijaan parhaiten huoneenlämpöinen vesi.