Englannista savuton vuoteen 2030 mennessä – jo nyt edelläkävijä Euroopassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdistynyt kuningakunta kaavailee Englannista kokonaan savutonta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteella pyritään saavuttamaan terveempi kansakunta ja minimoimaan erilaisia sairauksia. Englannissa on suhteellisen vähän tupakoitsijoita.

Ainoastaan yksi kuudesta aikuisesta polttaa tupakkaa Englannissa. Independent-lehden mukaan jälejllä oleva 14 prosentin tupakoitsijamäärä on tarkoitus vähentää lähelle nollaa seuraavien vuosien aikana. Hallituksen tavoitteena on auttaa ihmisiä lopettamaan tupakoiminen tai vaihtamaan savukkeet esimerkiksi sähkötupakkaan.

Tupakoimisen haittoihin puututaan muun muassa terveydenhoitolaitoksissa ja potilaille annettaan tukea lopettamiseen. Englanti kielsi julkisilla paikoilla tupakoimisen ensimmäisten maiden joukossa vuonna 2007. Tupakoimisen lisäksi hallitus aikoo lisätä ylipainoa hillitseviä, diabeteksen ehkäisemistä ja mielenterveyden parantamista edistäviä toimia.