Suomalainen viski voitti kultaa kansainvälisessä kilpailussa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaisen Kyrö Distillery Companyn single malt-ruisviski Kyrö Malt on voittanut kultaa maailman arvostetuimmassa alkoholialan kilpailussa, International Wine and Spirit Competitionissa. Kultamitali on upea saavutus, sillä vastaavaa viskimenestystä ei ole aiemmin Suomeen saatu.

Kyrön viski kilpaili Maailman viskit -kategoriassa, jossa vuonna 2018 kilpaili 160 viskiä. Muita viskikategorioita ovat skotlantilaiset-, irlantilaiset- ja jenkkiviskit. Kultamitalin saanutta viskierää tuotettiin vain 636 pulloa, ja se on ollut saatavilla lähinnä matkustajamyynnissä ja ulkomailla. Kyrön viskiä on julkaistu tähän mennessä vain rajoitettuja eriä noin kaksituhatta pulloa.

– Ensi vuonna viskiä valmistuu vihdoin suurempia ja entistä parempia eriä. Napue-ginin menestys 2015 vei viskille suunnitellun kapasiteetin ginille. Sen takia viskiä on vielä saatavilla niin vähän, päätislaaja Kalle Valkonen kertoo.

Kilpailussa kultaa saanutta Kyrön viskiä pääsee maistamaan Isossakyrössä järjestettävässä Kyröfest-tapahtumassa 17. elokuuta. Samana päivänä avataan Kyrön uusi viskitislaamo, jossa tislataan jatkossa vuodessa 500 000 litraa suomalaista tynnyrivahvaa ruisviskiä. Kyröfestin aikoihin lanseerataan myös Kyrön seuraava viskierä Kyrö Malt (#8) josta 144 pulloa tulee Alkoihin.

Kilpailuun osallistuu vuosittain alkoholituotteita yli 90 maasta. 250 ammattilaisen joukosta valittu tuomaristo maistelee kilpailuun osallistuvat tuotteet sokkona. Kilpailun neljä viskikategoriaa ovat erittäin vaativia ja kilpailun pisterajoja nostettiin tänä vuonna – kullan saavuttamiseen tuomariston pisteiden keskiarvon on oltava vähintään 95/100 pistettä.