Teinit yrittivät somehaastetta – kiidätettiin lopulta teho-osastolle

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Harmittomaksi luullulla liikuntahaasteella on ilmennyt vakavia seurauksia. Kaksi kiinalaista teiniä joutui sairaalaan yritettyään liikuntaharrastajien keskuudessa suosittua kyykkyhaastetta.

19-vuotias Xiao Tang ja hänen ystävänsä olivat haastaneet toisensa tuhannen kyykyn haasteeseen videochatissa. He päätyivät tekemään liikettä 2-3 tunnin ajan, kunnes lopulta saavuttivat tavoitteen.

Tytöt kärsivät seuraavana aamuna voimakkaasta jalkakivusta, minkä lisäksi heidän virtsansa oli ruskeaa. Sairaalassa heillä diagnosoitiin lihaskudoksen äkillinen vaurio. Se voi johtaa munuaisvammaan ja pahimmillaan kuolemaan.

Tehohoitoon kiidätetty Tang ja hänen ystävänsä onnistuttiin pelastamaan ajoissa tiputuksen avulla. Lääkintäviranomaisena työskentelevä Bruce Cohen kertoo Live Science -sivustolle lihaskudoksen äkillisen vaurion aiheutumisen kyykkäämällä olevan harvinaista. Hän kuitenkin kehottaa kuuntelemaan kehoaan ja välttämään omat suorituskyvyt ylittäviä liikuntahaasteita.