Ammattilaisen vinkit – näin onnistut reissukuvissa täydellisesti

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Valtaosa suomalaisista ikuistaa jo lomakuviaan älypuhelimella, sillä niiden kuvien laatu on noussut viime vuosina merkittävästi. Nyt Stara julkaisee esimerkkeineen asiantuntijan vinkit täydellisten reissukuvien ottamiseen.

Ammattivalokuvaaja ja Leican brändilähettiläs Kristian Dowling testasi Huawei P30 Pro -älypuhelimella kuvaamista Namibiassa, ja reissun tuloksia voidaan ihailla myös tämän artikkelin kuvausvinkkien yhteydessä. Työssään Dowling on erikoistunut hämäräkuvaukseen sekä valon ja varjon hyödyntämiseen valokuvissa. Matkaileva kuvaaja ei voi aina odottaa ja valita parasta mahdollista kuvaushetkeä. Tällöin ratkaisu löytyy kameran asetuksista ja kuvaustekniikasta.

Kuva: Kristian Dowling, Huawei P30 Pro

– Suorassa auringonvalossa kuvaaminen on haastavaa. Älypuhelinten kamerat taltioivat lähtökohtaisesti hyvin kirkkaita kuvia, mutta valotusta manuaalisesti vähentämällä kuvaan saadaan tarvittavaa dynamiikkaa ja syvyyttä. Jos mahdollista, kirkkaassa valaistuksessa kannattaa käyttää HDR-kuvaustilaa, jossa on dynamiikkaa tavallista enemmän, Kristian Dowling neuvoo.

– Jos aurinko rajautuu juuri kuvan reunan ulkopuolelle, voit peittää auringon kädelläsi ja suojata linssin samaan tapaan kuin suojaisit silmiäsi häikäisyltä. Tämä poistaa linssiheijastuksen ja parantaa kuvan kontrastia.

Kuva: Kristian Dowling, Huawei P30 Pro

– Hämäräkuvauksessa on keskeistä kasvattaa kameran ISO-arvoa ja suljinnopeutta, jotta kuva säilyy vakaana. Tämä pysäyttää myös hämärässä tapahtuvan liikkeen, mikä oli tärkeää kuvatessani öisin elefantteja Namibiassa. Mikäli kamerassa on automaattinen yökuvaus- ja HDR-tila, niitä kannattaa hyödyntää, Kristian Dowling jatkaa.

Dowlingin mukaan kevyt kolmijalka on hyvä apuväline tärähdyksen välttämiseksi, mutta sitä ei ole aina mahdollista kuljettaa mukana matkoilla. Vaihtoehtona on nojata kehon painolla valitsemaansa pintaa vasten ja tukea kyynärpäät tiukasti kehoa vasten – kuvaaminen vakautuu huomattavasti. Lisäksi ammattilainen muistuttaa niin sanotun kultaisen leikkauksen merkityksestä.

Kuva: Kristian Dowling, Huawei P30 Pro

– Täydellistä sommittelua etsiessä on tärkeää muistaa klassinen kolmannessääntö, jolla kohteen voi tuoda esiin parhaalla tavalla. Nykyaikaisissa kameroissa käytössä on digitaalinen ruudukko, jossa on kaksi vaaka- ja pystyviivaa ristikkäin – ruudukko jakaa kuvan kolmanneksiin, jolloin kohteen voi helposti asettaa mihin tahansa ruudukon leikkauspisteistä.

– Kolmannessäännön avulla kohteen sijoittelu on helppoa. Alimmalle vaakaviivalle voidaan sijoittaa etualan tapahtumat ja ylimmälle horisontti. Varsinainen kuvauskohde asettuu pystyviivojen leikkauspisteisiin, joko keskelle, vasemmalle tai oikealle, Dowling neuvoo.

Kuva: Kristian Dowling, Huawei P30 Pro