Pysähtyikö painonpudotus? Näin karistat lisää kiloja

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Laihdutuskuurien sijaan ihmisten kannattaa muuttaa elintavat siten, että paino pysyy ihanteellisena. Toisinaan tavoitteeseen pääseminen voi vaatia ylimääräisiä ponnisteluja, jotta saavuttaa oman terveellisemmän vartalonsa. Alussa liikakilot yleensä karisevat nopeasti.

Jos haluaa päästä ylimääräisestä kehon rasvasta eroon, saattaa jossain vaiheessa urakkaa huomata painon junnaavan paikoillaan. Aluksi tapahtunut kilojen kariseminen tyssähtää ja samalla saattaa myös loppua into. Ihmisen aineenvaihdunta ja kehon koostumus muuttuvat laihdutuksen myötä, joten elintapoja ja ruokailutottumuksia tulisi myös muokata sen mukaan.

Painonpudotus voi pysähtyä kuudesta syystä. Men’s Health on nyt listannut kuusi asiaa, joita kannattaa tarkastella silloin, kun haluaa eroon viimeisistä liikakiloista ennen ihannepainon saavuttamista. Mitä enemmän ihminen kasvattaa lihaksia, sitä enemmän hän myös polttaa kaloreita kehossaan. Jotta lihakset voivat kasvaa, tarvitsee keho riittävästi proteiinia. Noin gramma proteiinia yhtä ihmisen painokiloa kohden riittää.

Annokset on hyvä mitata. Piilokaloreita syntyy helposti ylimääräisistä juustoviipaleista tai vääränlaisista lautasannoksista. Jos haluaa ylipainosta eroon, on ruoka-aineet opeteltava mittaamaan. Niiden kalorimäärien laskemiseen voi käyttää apuna erilaisia sovelluksia. Kannattaa myös syödä oikein, eli hieman ennen treenejä, palauttavat ruoat kuntoilun jälkeen ja muuten vain aitoon ravinnontarpeeseen. Mielihalut on hyvä erottaa näläntunteesta.

Liikuntaa ei kannata harrastaa ainoastaan siksi, että sen ansioista saa syödä enemmän herkkuja. Osa ihmisistä palkitsee itsensä liian usein tai ruhtinaallisesti. Herkuttelun ei tarvitse olla jokapäiväistä. Liikunnan ei myöskään tarvitse olla jokapäiväistä rehkimistä, vaan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota päivän aikana tapahtuvaan hyötyliikuntaan ja siihen, kuinka paljon kokonaisuudessa liikkuu. Treenit eivät välttämättä riitä, jos istuu loppupäivän tasapepulla.

Ylipainosta pääsee parhaiten eroon, kun kiinnittää aidosti huomiota ruokavalion terveellisyyteen ja siihen, että on johdonmukainen. Säännöllinen kuntoharjoittelu, riittävät yöunet ja prosessoidusta ruoasta luopuminen vievät pitkälle. Kehon lisäksi myös mielen on oltava kunnossa, jotta voi saavuttaa terveen elämän ja onnellisuuden.