Digihuijausten määrä kasvanut – nettipetokset kuormittavat poliisia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi haluaa muistuttaa ihmisiä olemaan varovaisempi ostaessaan tuotteita internetin myyntipalstoilta. Nettimyyjiin ei kannata uskoa sokeasti, eikä rahaa siirtää ilman tarkkaa harkintaa.

– Loppukesän aikana Porin poliisille on tullut tutkittavaksi huomattava määrä erilaisia nettipetoksia. Kauppaa tehdään koulukirjoista, konserttilipuista, huvipuistorannekkeista, leluista, lastenvaatteista ja monista muista hyödykkeistä. Kaupoista sovitaan yleensä viesteillä tai sähköpostitse. Kauppasummat ovat yleensä muutamasta kympistä noin sataan euroon, mikä saaneekin ihmiset helpommin ottamaan riskejä ostaessa, Lounais-Suomen poliisista kerrotaan.

Poliisin mukaan ostotilanteessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, vaikuttaako tuote erityisen hyvältä hintaansa nähden. Kannattaa myös pyrkiä keskustelemaan myyjän kanssa tuotteen myyntitarkoituksesta ja muista kaupantekoon liittyvistä asioista, jotta myyjän petollinen aikomus paljastuisi.

– Kaupat kannattaa sopia henkilökohtaisella tapaamisella, jos mahdollista. Internetissä kauppaa tehdessä voi yrittää selvittää onko myyjän profiililla jo tehtyjä petoksia tai onko hänen puhelinnumeronsa julkinen.

Kuluttajaliitto tarjoaa neuvontaa digihuijausten uhreille ja huijausten ehkäisemiseen liittyen puhelimitse ja verkossa. Digihuijauksia voivat olla muun muassa nettikauppapetokset, mobiilihuijaukset, tietojenkalastelu, romanssihuijaukset, erilaiset huijariroskapostit, toimitusjohtajahuijaus ja hybridihuijaukset. Kuluttajaliitto tarjoaa neuvontaa sekä puhelimessa että chatissa.