Etelämantereen jättikokoinen railo kasvaa – irtoava jäävuori on Ahvenanmaan kokoinen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat huolissaan Etelämantereen Bruntin jäähyllyllä vuosien ajan kasvaneesta railosta. Railo saavuttaa pian täysimittaisuutensa ja irrottaa tällöin noin 1.500 neliökilometrin kokoisen jäävuoren Etelämantereesta. Jäävuori on lähes yhtä suuri kuin Ahvenanmaan maa-alueiden pinta-ala.

Kukaan ei tiedä, mitä vaikutuksia jättikokoisen jäävuoren irtoamisella on. Bruntin jäähyllyllä sijaitsee myös tutkimuslaitoksia, joiden turvallisuus on uhattuna railon kasvamisen vuoksi. Jäävuori on noin 150 metriä korkea, eli kyseessä on valtava massa.

Railo on nimeltään Chasm 1. Se oli lepotilassa ainakin 35 vuotta, kunnes osoitti ensimmäisiä liikkumisen merkkejä vuonna 2012. Sittemmin railo on kasvanut kiihtyvää tahtia vuosi vuodelta.