Donald Trumpin itsekehut koottiin videolle – tältä ylivertaisuusvinouma näyttää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Dunning-Kruger-vaikutus tarkoittaa yksilön itsensä yliarvioimista. Tavallisesti mitä enemmän henkilö yliarvioi osaamistaan, sitä huonompi hän on kyseisessä asiassa. Kyseessä on kognitiivinen harha, jota kutsutaan ylivertaisuusvinoumaksi.

Ihmiset sortuvat virheisiin kognitiivisten vinoumien takia, jos he eivät hahmota asioiden todellista laitaa. Virhearviointeja syntyy etenkin ylivertaisuusvinoumasta kärsiville. Tällöin yksilö yliarvioi itsensä vaikkapa jonkin taidon tai tiedon hallinnassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheita voidaan pitää klassisena esimerkkinä ylivertaisuusvinoumasta silloin, kun hän kehuu tietävänsä esimerkiksi teknologiasta kaikista eniten. Hän ei käytä sähköpostia virallisena yhteydenpitovälineenään, vaan luottaa edelleen lankapuhelimen, käsin kirjoitetun viestin ja faksin voimaan.

A text book example of The Dunning-Kruger Effect.

Publiée par Jodi Koszarek sur Jeudi 25 juillet 2019