Kotimaiset omenat kauppoihin – lähiruoka on ekologisin vaihtoehto

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Yksi parhaimmista ilmastoteoista on suosia lähiruokaa. Monet ihmiset ovat omavaraisia marjojen ja omenoiden suhteen kasvattaessaan terveellisiä herkkuja omalla pihallaan. Nyt kotimaisia omenoita voi ostaa myös kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta.

Lähiruoka on parasta mahdollista ruokaa Suomessa. Suomalaiset ometarhat pyrkivät nollahävikkiin, sillä parhaat yksilöt myydään kuluttajille ja kakkosluokan omenat hyödynnetään esimerkiksi mehujen ja siidereiden raaka-aineena. Toisin sanoen tuotannon ilmastovaikutukset pysyvät mahdollisimman pienenä.

Kotimaiset omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä ja maku omenoissa on erinomainen. Aurinkoinen kesä on tuonut kotimaisiin omenoihin kauniisti väriä ja makeutta sekä laatu on hyvää, todetaan monelta omenatilalta. Kotimainen omena on ekologinen valinta, sillä matka omenatarhoilta kuluttajille pysyy lyhyenä, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tietää.

Kotimaiset omenalajikkeet voidaan jakaa kesä-, syys- ja talviomenoiksi kypsymisajankohdan mukaan. Kesäomenoita, kuten Valkeaa Kuulasta ja Pirjaa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt vuorossa ovat syysomenat Jaspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike. Talviomenoista Loboa ja Aromaa saadaan odottaa vielä lokakuulle asti.