Veikkauksen seminaarivideosta kohu: ”Mikset sä pelaa joka viikko?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on käyty viime viikkoina kiivasta keskustelua Veikkauksen asemasta pelimonopolina ja erityisesti yhtiön rahapelikoneista, joista aiheutuu Peluurin tilastojen mukaan peräti 78 prosenttia suomalaisten kaikista peliongelmista. Pokerin ja vedonlyönnin osuus ongelmista on yhteensä alle 10 prosenttia.

Kohun myötä myrskyn silmään joutunut Veikkaus aikoo lähiaikoina vähentää 3.000 peliautomaattia, mutta kyse on vain kosmeettisesta karsimisesta. Suomessa on tällä hetkellä 18.500 peliautomaattia, eli karsinnan jälkeen peliautomaatteja on yhä 15.500 kappaletta.

Nyt verkosta on löytynyt Veikkauksen viestintäpäivässä kuvattu video, jossa yhtiön silloinen varatoimitusjohtaja Veli-Pekka Nummikoski pitää esitystään. Nummikoski kysyy yleisöltä kuka heistä pelaa Veikkauksen jotain peliä päivittäin ja kuka viikoittain. Nummikoski toteaa, että kätensä nostaneet ovat vähemmistönä ja tiedustelee kätensä alhaalla pitäneiltä miksi he eivät pelaa.

– Mä en nähnyt sun kättä muuten ylhäällä. Mikset sä pelaa joka viikko? Nummikoski kysyy.

– Miks mä pelaisin joka viikko? Nainen esittää vastakysymyksen.

– Mä maksan sun palkan, Nummikoski vastaa.

– Niin sä kyllä maksat, mutta miksi mä maksaisin sen takaisin sulle? Nainen jatkaa.

– Eiks se ole hyvä syy. Mä maksan sun liksan ja sä pelaat mun pelejä, Nummikoski toteaa.

– Mut sithän mulle ei jää mitään, nainen toteaa.

Video on nostanut kysymyksiä erityisesti siitä onko Veikkauksen todellinen tavoite pelihaittojen karsimisen sijaan maksimoida pelituottojen määrä pelihaitoista välittämättä. Nykyisin puolet Veikkauksen peleissä hävitystä 1,7 miljardista eurosta tulee viideltä prosentilta pelaajia. Näitä jopa 2.000 euroa kuukaudessa pelaavia peliongelmaisia ovat erityisesti nuoret miehet ja iäkkää naiset.

Suomi on saanut Euroopan unionilta poikkeusluvan Veikkauksen pelimonopoliin, koska Veikkauksen päätehtäväksi on määritelty rahapelaamisen sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentäminen. Käytäntö on kuitenkin osoittautunut toiseksi, sillä Veikkaus markkinoi aktiivisesti pelejään vastoin ja on sijoittanut peliautomaattejaan kaikkein köyhimpien asuinalueille.