Valion ”vapaan lehmän maito” onkin jotain aivan muuta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Valio tiedotti syyskuun alussa, että sen maidot ovat syyskuun puolivälistä lähtien niin sanottuja vapaan lehmän maitoja. Tieto vastuullisuudesta otettiin ilolla vastaan, kunnes selvisi, että näin ei todellisuudessa olekaan. Valio antaa nimittäin kuluttajille perätöntä tietoa lehmiensä vapaudesta.

– Vapaan lehmän maitoa tuottavien tilojen lehmät elävät pihattonavetassa, jossa ne saavat liikkua vapaasti. Vapaan lehmän maito tulee pihattonavetoista, joissa lehmät saavat liikkua, mennä syömään ja levätä vapaasti omaan tahtiinsa, Valio kertoi tiedotteessaan 5. syyskuuta.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin aivan toinen, sillä pian selvisi, että jopa kymmeniä prosentteja Valion käyttämistä pihanavetoista on sellaisia, joissa lehmät eivät ulkoile lainkaan. Ne eivät siis ole vapaita liikkumaan, kuten yhtiön maitomainoksessa väitettiin.

Toistaiseksi vapaan lehmän maitoa tuottavat Suomen markkinoille Juustoportti ja Valio, joista vain Juustoportti käyttää Welfare Quality -sertifiointia ja  vain sen lehmät pääsevät ulkoilemaan vapaasti ympäri vuoden. Valio käyttää siis vapaan lehmän maito -nimitystä jossain määrin harhaanjohtavasti ja pyrkii näin ollen hyväksikäyttämään luomutrendiä.

Viikonloppuna tilanteeseen heräsivät myös monet kansanedustajat, jotka tekivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen vapaan lehmän maidolle tarvittavista kriteereistä.

– Ei voi olla niin, että yhtä monta lehmää on parsinavetassa paikalleen kytkettynä kuin ennenkin, mutta maitoa aletaan myydä vapaan lehmän maitona, kansanedustaja Satu Hassi kommentoi Valion tuotteita tiedotteessaan.