Inhoatko korianteria? Syy saattaa olla geeneissäsi

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Maustekasvi korianteri jakaa jyrkästi mielipiteitä. Toiset rakastavat sitä, toiset puolestaan inhoavat sen makua. Korianterin vihaajille on jopa oma Facebook-ryhmä. Korianteria vihaavat kuvailevat usein sen makua maustekasvia rakastavien ihmetykseksi saippuamaiseksi.

Tutkimusten perusteella korianterin herättämät voimakkaat tuntemukset eivät ole pelkkiä makuasioita. DNA-tutkimuksiin erikoistuneen 23andMe-yhtiön mukaan korianterivihan syy voi piillä kahdessa geenimuunnoksessa. Hajureseptorien OR6A2-geeni saa osan ihmisistä erityisen herkäksi korianterin maun aiheuttavalle aldehydille.

The Guardian -lehden mukaan geeni vaikuttaa noin 10 prosenttiin ihmisistä. Eurooppalaista syntyperää olevilla ihmisillä korianteri-inho on yleisempää, kuin esimerkiksi heillä, joiden tausta on Etelä-Aasialaissa, Etelä-Amerikassa tai Lähi-idässä.