Tutkijat loivat tulevaisuuden piilolinssin – zoomaavat silmää räpäyttämällä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mitä jos katsettaan voisi tarkentaa samaan tyyliin kuin kameran kuvaa? Kalifornian yliopiston tutkijoiden ansiosta se voi olla tulevaisuudessa mahdollista. Tutkijat ovat kehitelleet piilolinssin, jota on mahdollista ohjailla silmän pienillä liikkeillä.

Esimerkiksi kuvan zoomaaminen onnistuisi silmiä räpäyttämällä. Biometriset linssit on valmistettu venyvästä polymeeristä, joka reagoi silmän liikkeistä syntyviin sähköimpulsseihin. Näitä impulsseja, joita syntyy myös silmien ollessa kiinni, kutsutaan New Scientist -lehden mukaan elektro-okulografisiksi signaaleiksi.

Keksintö on vielä toistaiseksi alkutekijöissään, joten aivan hetkeen ei älypiilolinssejä kannata odottaa lähioptikoin valikoimiin. Tutkijoiden mukaan tekniikkaa voitaisiin kuitenkin tulevaisuudessa käyttää hyödyksi esimerkiksi silmäproteeseja tai silmällä ohjattavia kameroita luodessa.