Suomalaistutkimus: Nuorten miesten sydän hyötyy pienestäkin liikunnasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oulun yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan sydämen sykevaihtelua lisäävä fyysinen aktiivisuus parantaa sydämen terveyttä ja toimintaa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 3.3395 armeijaikäistä suomalaismiestä.

Oulun yliopisto mittasi nuorten miesten kehonkoostumuksen, fyysisen kunnon tason ja sydämen sykevaihtelun. Samassa yhteydessä arvioitiin henkilöiden elintapojen terveellisyys kyselylomakkeen avulla. Tulosten. perusteella miesten sykevaihtelu oli suurempaa, mitä enemmän he liikkuivat.

Painoindeksillä ei sen sijaan ollut yhtä suurta merkitystä. Liikunta näyttäisikin olevan merkittävin tekijä sydämen sykevaihtelusta, joka toimii myös sydämen terveyden arvioimisessa. Jo kevyt liikunta vaikuttaa terveyteen, tutkimuksessa todistetaan.