Tutkijat opettivat rotat ajamaan autoa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rottia on opetettu ajamaan laboratorio-olosuhteissa. Samalla tutkijoille selvisi asiota, joista voisi olla hyötyä mielenterveyden hoidossa. Yhdysvaltojen Richmondin yliopiston tutkijat opettivat yhteensä 17 rottaa ajamaan pieniä muovisia autoja.

muovipurkista ja renkaista koostuvia ajoneuvoja pystyi ohjaamaan kuparilangan avulla. Kuukausien aikana rotat oppivat paitsi saamaan autot liikkeelle, myös ohjaamaan niiden suuntaa. Tutkijat selvittivät, kuinka kokeilu vaikutti rottien stressihormonin ja stressiä ehkäisevän hormonin eritykseen. Kävi ilmi, että ajamisen opettelu lisäsi stressiä vähentävän DHEA-hormonin ilmenemistä eläimissä.

Tutkimustuloksista saattaa olla tulevaisuudessa hyötyä esimerkiksi masennuksen ja Parkinsonin taudin kaltaisten vaivojen hoidossa, uutisoi New Scientist. Tutkimusta johtaneen Kelly Lambertin mukaan se myös osoitti rottien olevan älykkäämpiä kuin monet luulevatkaan.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.