Hurja takaa-ajo Oulussa – 200 km/h kulkenut auto lensi ilmassa kymmeniä metrejä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi oli avustamassa erikoiskuljetusta Oulun Pohjantiellä keskiviikon vastaisena yönä kello 00:30. Yhtäkkiä paikalle tuli henkilöauto, joka lähti ohittamaan erikoiskuljetuksen takia muodostunutta jonoa. Erikoiskuljetus oli ajanut ajoneuvoa vastaan, joten se joutui pysähtymään.

Tässä vaiheessa poliisi meni autoa kohti puhuttaakseen kuljettajaa. Auto lähti karkuun. Se eteni kovalla nopeudella Kaakkurin rampille ja sieltä edelleen Oulunsalon suuntaan. Poliisi seurasi perässä ja näytti pysäytysmerkkiä. Henkilöauto jatkoi kuitenkin pakomatkaansa.

Poliiseja karkuun ajanut henkilöauto kulki lähes 200 kilometrin tuntivauhtia Lentokentäntiellä. Auton kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan Hailuodontien risteyksen luona olevassa liikenneympyrässä ja osui liikenteen jakajaan. Auto lensi ilmassa lähes 20 metriä osuen vielä toiseenkin liikenteenjakajaan.

Törmäysten seurauksena auto vaurioitui keulastaan ajokelvottomaksi. Autossa olleet kaksi miestä pakenivat juosten paikalta. Toinen miehistä jäi kilpajuoksun jälkeen kiinni tapahtumapaikan läheltä.

Toista tekijää jäljitettiin poliisikoiran avulla. Hänet tavoitettiin noin kymmenen minuutin kuluttua kilometrin päästä ulosajopaikalta. Mies oli ehtinyt anastaa käyttöönsä polkupyörän, mutta tämäkään ei riittänyt pakomatkan onnistumiseen.

Molemmat pakoautossa olleet miehet selvisivät säikähdyksellä onnettomuudesta, eikä heillä todettu vammoja. Pelastuslaitoksen yksiköt raivasivat ja siivosivat henkilöauton ulosajopaikan. Auto oli vuotanut öljyä ja jäähdytinnestettä tielle, lisäksi siitä oli irronnut osia ajoradalle.

Miehet vietiin poliisiasemalle. Toinen miehistä puhalsi alkometriin hieman yli promillen lukemat. Toinen mies puhalsi alle rattijuopumusrajan, mutta huumausainepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille. Paikkatutkinnassa miesten käyttämän auton vierestä löytyi vähäinen määrä huumausaineeksi epäiltyä ainetta.

Molemmat osalliset ovat oululaisia hieman alle 30-vuotiaita miehiä. Tapahtumasta kirjattiin rikosilmoitus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä huumausainerikoksesta.