Valko-Venäjältä asti myymälävarkaisiin – Suomen pienet rangaistukset houkuttelevat laittomuuksiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Laajalahden Lidlin henkilökunta tunnisti tiistaina kauppaan saapuneet ulkomaalaiset miehet myymälävarkaiksi. Sama seurue oli vieraillut kaupassa anastamassa elintarvikkeita ennenkin. Poliisi tietää, miksi valkovenäläiset ajoivat tuhannen kilometrin päähän varkauksiin.

Länsi-Uudenmaan poliisi otti kiinni kolme miestä epäiltynä Laajalahden Lidlin varkaudesta sekä varkauden yrityksestä. Myymäläpäällikkö oli ilmoittanut poliisille näpistysyrityksestä ja epäillyt olivat poistuneet myymälästä ja menneet piiloon. Poliisi oli tavoittanut epäiltyjen auton Lidlin pysäköintialueelta.

Autosta löytyi runsaasti muualta anastetuksi epäiltyä omaisuutta, lähinnä elintarvikkeita. Lidlin myymälähenkilökunta myös tunnisti epäillyt samoiksi henkilöiksi, jotka olivat aiemmin olleet varkaissa samassa myymälässä. Poliisi jatkaa tapauksen selvittämistä.

– Tällainen toiminta, missä Itä-Euroopasta tullut joukko suorittaa useita myymälävarkauksia lyhyessä ajassa, on tavallista ja ammattimaista, kertoo rikoskomisario Matti Högman Länsi-Uudenmaan poliisista.

– Alhainen kiinnijäämisriski ja suomalainen rangaistustaso eivät muodosta tarpeeksi isoa pelotetta, mikä ennalta estäisi toiminnan loppumista. Vain pieni osa näistä tapauksista tulee poliisin tietoon.