Tornio Distilleryn Lójhtu-gini palkittiin maailmalla – Valvira kielsi kertomasta asiasta

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalainen alkoholi on ollut viime vuosina voitokasta maailman mittakaavassa, sillä useat tuotteet ovat saaneet mitaleja ja kunniamainintoja. Nyt Tornio Distilleryn huhtikuussa lanseerattu Lójhtu – The Magical Gin of Lapland -gini on palkittu hopeamitalilla kansainvälisessä kilpailussa.

Palkinto ei ollut ensimmäinen, sillä Lójhtu on jo aiemmin saanut useita kansainvälisiä palkintoja. Suuren suosion myötä Tornio Distillery joutui pulaan, sillä laatuginin raaka-aineiden saaminen osoittautui pullonkaulaksi. Marginaaliseksi premium-tuotteeksi tarkoitetun ginin menekkiä lisäsi mitaleiden lisäksi keväällä lanseerattu Hilla Cloudberry Longdrink.

Erittäin laadukkaasta tuotteestaan syystäkin ylpeä juomayritys kertoi saamastaan palkinnosta Tornio Distilleryn Facebook-sivuilla, mutta silloin suomalaiset viranomaiset näkivät tilaisuutensa tulleen. Valvira nimittäin kielsi yritystä kertomasta kansainvälisestä palkinnosta.

– Edustamani yritys Tornio Distillery on kertonut palkituista väkevistä alkoholijuomistaan sosiaalisessa mediassa. Viranomaisen vaatimuksesta poistimme kyseisen materiaalin, koska se tulkitaan laittomaksi väkevien alkoholijuomien mainostamiseksi. Jatkossa siis emme kerro, kun ginimme tai rommimme saa kansainvälisen palkinnon, Tornio Distilleryn Kaj Kostiander kertoo Facebookissa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Valvira tulkitsee alkoholilain mainontakieltoa aivan oman näkemyksensä mukaan. Taannoin maailman parhaana palkittu Arctic Blue Gin joutui samanlaiseen tilanteeseen, sillä viranomaisten mukaan palkinnosta ei saanut kertoa edes yhtiön englanninkielisillä verkkosivuilla. Jatkossa myös Tornio Distillery joutunee mukautumaan suomalaisten viranomaisten erikoiseen laintulkintaan.

– Tiedottamisemme sosiaalisessa mediassa on poikinut yhteydenottoja useista maista. Tuotteistamme ollaan kiinnostuneita. Jatkossa joudumme kuitenkin jättämään tämän edullisen vienninedistämiskanavan hyödyntämättä ja etsimään muita keinoja kertoa kansainvälisesti arvostetuista Lapin juomistamme. Kiitos Suomi, että varjelet kansalaisiasi alkoholin turmelukselta ja samalla pieniä yrityksiä, etteivät erehdy liian innokkaasti yrittämään vientiponnisteluja suureen vaaralliseen maailmaan, Kostiander kiteytti osuvasti.