Poliisi kertoo vaarallisesta ilmiöstä: Lapsilla mukanaan puukkoja Espoossa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Nuoret kantavat mukanaan erilaisia teräaseita Espoon alueella. Kyseessä on vaarallinen ilmiö. Poliisi kertoo, että nuorin teräasetta kantanut rikosilmoituksen epäilty on ollut vasta kahdeksanvuotias.

Teräaseita on tavattu alaikäisillä nuorilla niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Teräaseet ovat olleet leipäveitsiä, rambopuukkoja, kääntöveitsiä, monitoimityökaluja eli ihan mitä sattuu. Poliisi korostaakin, että kaikenlaisten teräaseiden mukana pitäminen ilman hyväksyttävää syytä on laitonta. Teräaseet kulkevat lasten ja nuorten repuissa ja taskuissa.

– Teräaseilla ei ole mitään määriteltyä alamittaa. Jos hallussa on teräase, on sen hallussapitoon julkisella paikalla oltava perusteltu hyväksyttävä syy. Harrastuksissa käytetty teräase ei kuulu kouluun, maitokauppaan tai millekään julkiselle paikalle, kertoo komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista

– Se, että lapset ja nuoret kantavat mukanaan erilaisia teräaseita, on tietysti erittäin huolestuttava ilmiö. Poliisi on puhuttanut syksyn mittaan useita nuoria ja lapsia tämän aihepiirin takia, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Jenni Romanoff Ennalta estävästä toiminnasta.

Puhuteltavat nuoret ovat kertoneet poliisille, kuinka yleistä teräaseen mukana pitäminen nuorten ja lasten keskuudessa on. He ovat kertoneet kantavansa teräasetta mukana, koska kaikilla muillakin on sellainen. Poliisi pyytää ja toivoo, että asiasta keskusteltaisiin niin kotona kuin koulussakin. Myös turvataidoista on hyvä keskustella lapselle ikätasoisesti, herättämättä isompaa huolta lapsessa.

– On hyvä on käydä läpi, miten toimia, jos nuori tai lapsi joutuu uhkaavaan tilanteeseen. Yhtä lailla tärkeää on nuorten ja lasten kanssa jutella siitä, miksi teräaseita ei saa pitää mukana, painottaa Romanoff.

– Vanhempien vastuulla on valvoa lastensa toimintaa ja tarpeen mukaan tehdä reppu- ja kännykkätarkistuksia, muistuttaa Väänänen.