Poliisi ei aloita esitutkintaa vanhoista TV-sarjoista: ”Ei ole perusteita esitutkinnalle”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Poliisi vahvisti äskettäin saaneensa useita tutkintapyyntöjä koskien pääasiassa 1980–1990-luvun televisiosarjoja. Poliisi ei tuolloin vahvistanut mistä sarjoista oli kyse, mutta julkisuudessa niiden epäiltiin olevan vanhoja sketsisarjoja, joissa on ollut mukana stereotypioita eri ihmisryhmistä. Nyt poliisi on lopettanut tapausten tutkinnan.

– Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, poliisi kertoo.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan vanhenee rikoksena viidessä vuodessa, joten vuosikymmeniä vanhojen televisiosarjojen osalta mahdolliset rikokset olisivat olisivat joka tapauksessa olleet vanhentuneita.

– Tutkintapyynnöistä valtaosa on sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta. Pelkkä väite rikoksesta ja väitettä koskevat olosuhteet eivät ole asianmukainen peruste esitutkinnan käynnistämiseksi tai edes laaja-alaisen aineiston viranomaislähtöiseen hankkimiseen ja tarkastamiseen asian esiselvityksessä, poliisi perustelee päätöstään.

HUOM: Lue tästä mistä televisiosarjoista ja henkilöistä tutkintapyynnöt oli tehty. Mukana oli yllättäviäkin sarjoja ja henkilöitä.

Poliisin esiselvityksessä ei myöskään tullut ilmi, että kulttuurituotteissa täyttyisi kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö. Poliisin mukaan asiassa on tarkasteltu eräitä videoleikkeitä siltä osin kuin ne on tutkintapyynnöissä konkreettisesti yksilöity.

– Asiassa ei ole saatu selvitystä siitä, että kulttuurituotteita olisi käytetty osana jotakin muuta viitekehystä, joka yhdessä kulttuurituotteen kanssa herättäisi suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai jopa vihaa jotakin kiihottamisrikoskriminalisoinnilla suojattua vähemmistöä kohtaan. Näin ollen asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta, poliisi kertoo.