Poliisi kielsi uusnatsien kulkueen Helsingissä – toimintaa epäillään laittomaksi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kohti vapautta -kansanliikkeen oli tarkoitus marssia itsenäisyyspäivänä Narinkkatorilta Töölön kisahallille mielenosoityuskulkueena. Iltapäiväksi suunniteltu kokoontuminen on nyt kielletty. Kulkueen oli tarkoitus alkaa kello 14:30.

– Ilmoitettua kokoontumista ei ole pidettävä perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja EIT:n ratkaisukäytännön tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena, jota oikeusjärjestys suojaa, Helsingin poliisilaitos tiedottaa.

Kansallissosialistisen ryhmittymän kulkue on kielletty kokoontumislain nojalla. Lisäksi poliisi epäilee Kohti vapautta -kansanliikettä laittomaksi, sillä kansanliikkeen toiminnassa vaikuttavat saman henkilöt kuin toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) riveissä. Korkein oikeus määräsi maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliike -nimisen rekisteröimättömän yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon.

– Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet. Lisäksi liikkeillä on yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla. Yhtymäkohtia löytyy myös liikkeiden ylläpitämiltä nettisivustoilta vastarinta.com ja kohtivapautta.com, joilla julkaistaan samaa materiaalia.

Kohti vapautta -kansanliike on järjestänyt mielenosoituksen Helsingin keskustassa jo 9. marraskuuta. Asiasta on kirjattu Keskusrikospoliisin rikosilmoitus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska asiassa epäillään PVL:n jatkaneen toimintaansa väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. Poliisin mukaan on todennäköistä, että laitonta ja rangaistavaksi säädettyä yhdistystoimintaa tullaan harjoittamaan kiellosta huolimatta.