Näitä kysymyksiä suomalaiset haluaisivat kysyä seksuaaliterapeutilta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Seksi alkaa makuuhuoneen ulkopuolelta. Oikeanlaisen kommunikoinnin avulla voi tyydyttää omaa kumppaniaan sekä itseään paremmin. Suomalaisia huolettaa monet asiat makuuhuone-elämään liittyen, ja seksivälinekauppias Kaalimato.com on nyt vastannut ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin.

Suomalaisia askarruttaneissa kysymyksissä korostuivat etenkin seksuaaliseen haluttomuuteen ja muihin seksiongelmiin liittyvät teemat sekä kommunikointi oman kumppanin kanssa. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tietää, että yksi ongelma on haluttomuus parisuhteessa.

– Seksuaalinen halu koostuu monista eri asioista. Yksilötasolla seksihaluihin vaikuttavat muun muassa stressi, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi, oman seksuaalisuuden ja seksuaalisen nautinnon arvostaminen sekä tunne siitä, että on seksuaalisesti haluttava. Parisuhteessa seksihaluja lisääviä ja ylläpitäviä asioita ovat luottamuksellinen suhde kumppaniin, toisen kohtaaminen ja huomioiminen, fyysinen läheisyys ja koskettelu, avoin keskustelu seksiasioista sekä riittävän tyydyttävä seksi molemmille, Lavikainen opastaa.

– Voit pohtia, mitkä seikat nostattavat seksihalujasi ja pyrkiä lisäämään niitä. Keskustelkaa myös yhdessä kumppanin kanssa, mitkä asiat edesauttavat ja ylläpitävät seksihaluja parisuhteessanne ja pyrkikää tuomaan niitä lisää elämäänne.

Lavikaisen mukaan keskustelu omista haluistaan lähtee itsensä tuntemisesta. Mitä itse toivon ja haluan? Mistä nautin? Omista seksihaluistaan kannattaa kertoa kumppanilleen hellävaraisesti ja positiivisuuden kautta. Tie avoimempaan keskusteluun kulkee pikkuhiljaa, harjoittelun kautta. On hyvä muistaa, että myös seksistä puhumisen vaikeudesta puhuminen voi johtaa avoimempaan keskusteluun.

– Orgasmin ja seksuaalisen halun kannalta itsensä haluttavaksi kokeminen on erityisen tärkeää. Voit pohtia, mitkä asiat saavat sinut tuntemaan itsesi seksikkääksi ja haluttavaksi. Näitä asioita kannattaa lisätä omaan elämään. Omasta jaksamisesta, hyvästä olosta ja itsensä hyvänä pitämisestä kannattaa huolehtia, sillä ne ovat tärkeitä asioita myös orgasmin kannalta.

Omaan kehoonsa ja sen reaktioihin kannattaa tutustua esimerkiksi sooloseksin avulla. Jotkut naiset ovat löytäneet orgasmin myös seksivälineiden avulla. Orgasmin kannalta on tärkeää purkaa esteet, jotka ovat sen tiellä.