Parkkihalli öisin kodittomien turvapaikkana – upea kokeilu menestys

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Harva on koditon vapaaehtoisesti. Yleensä kaduilla asuvat ovat joutuneet erilaisten vaikeuksien kautta kodittomaksi. Australiassa on aloitettu kokeilu, jossa asunnottomille tarjotaan väliaikaisia yösijoja parkkihalleista.

Australialainen Norman McGillivray on perustanut voittoatavoittelemattoman järjestön Beddown, jonka tarkoituksena on tarjota kodittomille turvallinen yösija. Palveluun kuuluu myös terveys- ja hygieniapalveluiden tarjoaminen. Yöaikaan tyhjillään olevat parkkihallit muutetaan väliaikaissänkyjen täyttämäksi alueeksi, jossa nukkuminen on turvallisempaa kuin kadulla.

Kaksi viikkoa kestävä kokeilujakso on aloitettu Australian Brisbanesta. Tilat tarjoava Secure Parking -parkkihalli on autoilijoiden käytössä ainoastaan päiväsaikaan. Kodittomille järjestetään sosiaalipalveluitam joiden kautta henkilöiden työllistymismahdollisuuksia parannetaan muun muassa tarjoamalla terveys- ja siisteyspalveluita. Toiminta on mahdollista vapaaehtoisten ja rahoittajien turvin.