USA:n ydinaseiden laukaisukoodi oli ”00000000”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suurvaltojen tarkimmin varjellut salaisuudet ovat vuosikymmeniä olleet ydinaseiden laukaisukoodit, joiden avulla voidaan käynnistää ydinsota. Nyt useat lehdet uutisoivat, että Yhdysvaltojen kylmän sodan aikainen ydinaseiden laukaisukoodi oli niin yksinkertainen, että sitä tuskin olisi kovin moni ymmärtänyt edes kokeilla. Se oli lehden saamien tietojen mukaan nimittäin ”00000000”.

Mikäli tiedot pitävät paikkansa oli Minuteman-ydinohjusten laukaisukoodi mahdollisesti käytössä peräti 15 vuoden ajan. HuffPost ei ole ensimmäinen taho, joka on paljastanut asian, sillä se nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen jo vuonna 2004, jolloin Minuteman-ydinohjusten laukaisusta vastannut sotilas Bruce Blair paljasti sen Center for Defense Information -lehden artikkelissa.

Laukaisukoodi nousi kuitenkin laajempaan huomioon vasta nyt, kun muun muassa Gizmodo, ArsTechnica ja The Daily Mail uutisoivat vuonna 2004 vähemmälle jääneestä paljastuksesta. Blairin mukaan laukaisukoodi lisättiin ydinaseisiin vuonna 1977 varmistamaan, ettei ydinsotaa aloiteta vahingossa tai ilman lupaa. Paljastuksen tehneen sotilaan mukaan ”kaikki tiesivät” tuolloin mikä oikea koodi oli. Hän kuitenkin tarkensi, että pelkällä koodilla ydinsotaa ei vielä olisi kyetty aloittamaan, sillä laukaksuun liittyi paljon muitakin toimenpiteitä.