Tutkijat selvittivät: Vähentääkö oluttölkin naputtaminen sen kuohumista?

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monilla on tapana kopauttaa oluttölkkiä kevyesti ennen sen avaamista. Uskomuksen mukaan tölkin naputtaminen vähentää juoman kuohumista irrottamalla sen sisäpintaan muodostuneita kuplia. Nyt joukko tanskalaisia tutkijoita on selvittänyt uskomuksen todenperäisyyden.

Tutkimuksen perusteella tölkin koputtelulla ei valitettavasti ole vaikutusta juoman kuohumiseen. Ainoa toimiva keino estää kuohumista on odottaa kuplien asettumista ennen avaamista.

– Olin yllättynyt mutten pettynyt… Oman käytöksen on hyvä olla näyttöön perustuvaa, tutkimusta johtanut Elizaveta Sopina kuvailee CNN-uutissivuston mukaan.

Etelä-Tanskan yliopiston tutkimus suoritettiin tuhannella satunnaisella 330 millilitran oluttölkillä. Oluita ravisteltiin 10 minuutin ajan laitteella, jonka oli tarkoitus jäljitellä pyörän kyydissä olemista. Tämän jälkeen tölkkejä napautettiin kolme kertaa niiden sivuun ja avattiin noin minuuttia myöhemmin.