Tutkimus: Älypuhelimen valo häiritsee unta oletettua vähemmän

Digi Terveys · Tim Isokivi

Älylaitteiden sinisen valon haittavaikutuksista on puhuttu jo vuosien ajan. Sinertävän valon on epäilty heikentävän unen laatua, ja monissa laitteissa onkin olemassa nykyään näytön värejä lämpimämmäksi muuttava erillinen yötila.

Tuoreen tutkimuksen perusteella sinisen valon haittavaikutuksia on saatettu kuitenkin liioitella. Manchesterin yliopiston hiirille tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että älylaitteiden yötilasta tuttu kellertävä valo voi vaikuttaa unen laatuun haitallisemmin kuin ennen haitallisempana pidetty sinertävä valo.

Tutkimusta johtaneen Tim Brownin mukaan sinertävä muistuttaa keltaista valoa enemmän luonnollista iltahämärän valoa. Näytön kirkkauden tason uskotaan myös vaikuttavan kehon sisäiseen kelloon enemmän kuin näytön väri.

Business Insider -lehden mukaan tutkijat kuitenkin muistuttavat, että koe toteutettiin hiirillä. Siksi lisätutkimukset ovat tarpeen jotta valon eri aaltopituuksien vaikutusta ihmisen unirytmiin voitaisiin ymmärtää paremmin.