Ihme on tapahtunut – Gävlen olkipukki edelleen pystyssä ja ehjä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ruotsin itärannikolla sijaitseva satamakaupunki Gävle on tullut koko maailmalle tutuksi sen yli kymmenen metriä korkeasta olkipukistaan. Pukki päätyy yleensä otsikoihin, koska se tuhotaan usein polttamalla tai muuta ilkivaltaa apuna käyttäen. Nyt pukki on edelleen pystyssä ja ehjä.

Olkipukki on 13 metriä korkea, ja se on käsitelty nykyisin palonestoaineella. Gävlen pukki on virallisesti maailman suurin. Olkipukkiperinne käynnistyi vuonna 1966, jonka jälkeen se on poltettu tai tuhottu lähes joka vuosi. Esimerkiksi 70-luvulla se poltettiin joka vuosi, mutta 2010-luvulla se on säästynyt tihutöiltä viitenä vuotena.

Pukin rakentaminen vaatii vuosittain noin tuhat työmiestuntia. Olkipukki rakennetaan 56:sta viisi metriä pitkästä olkimatosta, jotka kääritään puisen kehikon ympärille. Olkipukkia on yritetty aiempina vuosina varastaa muun muassa helikopterin avulla, ja eräänä vuonna piparkakku-ukoksi pukeutunut henkilö ampui olkipukkia tulinuolilla.