Tukes tutki torimyyjien vaa’at – lähes kolmannekselle huomautus

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tori- ja tilamyyjien vaa’at ja mitat määrittelevät asiakkaan ostaman tuotteen hinnan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja aluehallintovirastot ovat nyt suorittaneet valvontaa tehostetusti kausimyyjien vaakojen ja mittojen luotettavuutta arvioiden. Suurin osa mitoista piti kutinsa.

Aluehallintoviraston ja Tukesin suorittaman valvonnan perusteella kausimyyjät huolehtivat aiempaa paremmin määräajoin tehtävästä vaa’an varmennuksesta ja puutteellisten vaakojen käyttö on selvästi vähentynyt. Käytöstä löytyi edelleen jonkin verran esimerkiksi keittiövaakoja, joita ei ole tarkoitettu kaupalliseen käyttöön. Valvonnassa tutkittiin noin 690 yrityksen vaa’at ja mitat. Huomautettavaa löytyi vajaassa kolmanneksessa kohteita, mutta loput olivat säädösten mukaisia.

Puutteellisten vaakojen käyttö on kausituotteiden myynnissä selvästi vähentynyt aiemmasta. Viranomaiset suorittivat valvontaa viime vuonna toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Tyypillisin puute on vaa’an varmennuksen vanhentuminen.

– Vaaka täytyy varmentaa kolmen vuoden välein, jotta sen toimintaan voi luottaa. Varmennuksessa tarkastuslaitos tarkastaa, että vaaka toimii edelleen luotettavasti. Varmennuksen tekee Tukesin hyväksymä tarkastuslaitos, kertoo ylitarkastaja Reino Rinnemaa Tukesista.