Älä päästä koiraa heikolle jäälle – siinä voi käydä hyvin ikävästi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koira kannattaa pitää kytkettynä lenkillä, joka suuntaa lähelle vesistöjä. Mikäli ei ole varma jään kantavuudesta, ei koiraa saa päästää jäälle kulkemaan. Lenkki voi muuttua sekunneissa painajaiseksi, jos koira joutuu veden varaan.

Eläinten vakuutuksiin erikoistuneen vakuutusyhtiö Agrian tilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talviaikana, kun jää ei olekaan niin kestävää kuin miltä se näyttää. Koira ei osaa arvioida onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle – myös omistajan estelyistä huolimatta.

Jos koira juoksee heikoille jäille, ei ihmisen kannata mennä sen perään. Kannattaa muistaa, että jos jää ei kestä koiran painoa, ei se kestä myöskään ihmisen painoa. Koiraa tulee houkutella muulla tavoin takaisin rantaan. Mikäli koira putoaa jäihin, tulee aivan ensimmäisenä soittaa hätänumeroon.

Koiran perään ei saa mennä, koska ihminen voi hukkua itsekin koiraa pelastaessaan. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu kunnan pelastusviranomaisten tehtäviin. Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu.