Entiset suomalaisvangit pääsevät ääneen – saivat oman Ex-Criminals -radio-ohjelman

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Entiset rikolliset Lauri ”Late” Johansson ja Ali Niemelä keskustelevat vieraidensa kanssa rosoisesti elämän suurista kysymyksistä uudessa radiosarjassa. Ohjelma alkaa tiistaina 4. helmikuuta valtakunnallisella kristillisellä Radio Dein kanavalla.

– Nykyään Suomen vankiloissa kaikkien ongelmien juuri on vankien vakava päihdeongelma. Neljällä vangilla viidestä on vakava monimuotoinen päihderiippuvuus, kuten oli minullakin. Siitä on diagnoosikin, paljastaa ”Late” Johansson huomenna tiistaina kuultavassa Ex-Criminals -sarjan avausjaksossa.

– Pääsin kamasta eroon, kun rukoilin Herralta apua. Piri lähti päivässä, eikä ole sen jälkeen tehnyt mieli. Monta kertaa vankiloissa valitetaan turhasta, esimerkiksi ruoasta. Totuus on kuitenkin se, että vankilassa, vaikka Riihimäen keskusvankilassa, syödään paremmin kuin kouluissa ja vanhainkodeissa. Ihan turha valittaa – varsinkin kun vankilassa ruoka on ilmaista, ja itse olet itsesi sinne hommannut.

Johansson ja Niemelä kutsuvat Radio Deissä kuultavaan Ex-Criminals -ohjelmaansa laajalla skaalalla. Avausjaksoon vieraaksi saapuu helsinkiläinen yliopistomies ja biokemisti Pauli Ojala. Ojala tekee työtä vankien kanssa ja auttaen vapautuneita vankeja työllistymään. Radiossa Johansson kertoo hänelle ongelmista, joihin on itse puolitoista kuukautta kestäneen koevapautensa aikana törmännyt.

Johanssonin mukaan tärkeintä on katkeruuden kierteen katkaiseminen.

– En muistele ketään katkeruudella. Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kaverikin veti multa kolmesataa tuhatta ohi. En minä sitä pahalla muistele. Jos hän tulee vastaan, niin hymyilen vaan.