Naisella todettiin harvinainen vaiva – ikenissä kasvaa karvoja

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Lähes jokainen on joskus törmännyt vartaloaan tutkiessa karvoihin, jotka kasvavat oudoissa paikoissa. Harvalla karvoja kasvaa kuitenkaan samassa paikassa kuin eräällä italialaisella naisella.

Vuonna 2009 tuolloin 19-vuotias nainen hakeutui lääkärille erikoisen ongelmansa vuoksi. Hänen ikenistään vaikutti kasvavan karvoja. Campania Luigi Vanvitellin yliopiston lääkärit pääsivät ensi kertaa tutustumaan harvinaislaatuiseen vaivaan.

Lääkärit uskoivat vaivan johtuneen munasarjojen monirakkulaoireyhtymän aiheuttamasta tavanomaista korkeammasta testosteronitasosta. Ripsiä muistuttaneiden karvojen kasvaminen loppui hormonihoidon avulla. Science Alert -sivsuton mukaan karvat kuitenkin palasivat entisstä runsaslukuisemmin kuusi vuotta myöhemmin hoidon päättymisen jälkeen.

Tutkijat uskovat suun limakalvokudoksen muistuttavan läheisesti sikiön ihon muodostavaa kudosta. Heidän mukaansa se saattaisi selittää, miksi karvoja saattaa kasvaa joidenkin ihmisten suun sisäpuolella.