Tutkijat vahvistivat: Kananmunien syömiseen ei liity terveysriskejä

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kananmunan luultiin pitkään olevan epäterveellistä liian usein syötynä. Nykysuositusten mukaan kananmunia kuitenkin kannattaa syödä keltuaisineen, eivätkä ne lisää pelättyjä sydän- tai verisuonitauteja. Nyt uusi tutkimus on jälleen vahvistanut tämän tiedon.

American Journal of Clinical Nutrition -lehti julkaisi uuden laajan tutkimuksen tulokset, joiden mukaan kananmunia voi syödä vaikka päivittäin ilman mitään huolta. Tutkimuksessa tarkasteltiin terveystietoja 177 000 ihmiseltä, jotka asuivat 50 eri maassa. Tutkijat saivat selville, että jopa seitsemän kananmunaa viikossa nauttineiden ihmisten riski sairastua sydän- tai verisuonitauteihin ei suurentunut eikä se poikennut ihmisistä, jotka eivät syöneet lainkaan kananmunaa.

Kananmunien ajateltiin olevan terveydelle haitaksi sen vuoksi, että ne sisältävät paljon kolesterolia. Myöhemmin on kuitenkin huomattu, että ruoan kolesterolipitoisuus ei suoraan nostakaan ihmisten veren kolesterolipitoisuutta, minkä vuoksi sydänoireita ei kannata pelätä kananmunia syödessä.