Valepoliisit kiinni rysän päältä Hyvinkäällä – yrittivät viedä 50 000 euroa vanhukselta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Valepoliisit ovat yrittäneet huijata vuonna 1933 syntyneeltä pariskunnalta 50.000 euroa keskiviikkona 5. helmikuuta Hyvinkäällä. Poliiseja esittäneet henkilöt jäivät kiinni itse teossa vanhuksen ilmoitettua asiasta hätäkeskukseen. Ihmisten tulee muistuttaa iäkkäitä läheisiään, että poliisi ei koskaan kysy kansalaisten tilitietoja.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii tapahtunutta törkeän petoksen yrityksenä. Petosrikoksen kohteena oli iäkäs pariskunta, jolle oli soitettu poliisina esiintyen. Pariskunnalle oli kerrottu, että heidän pankkikorttinsa oli kopioitu kaupassa käynnin yhteydessä. Poliisi tarvitsi puhelun mukaan pankkikortin tunnusluvun rikoksen estämiseksi ja rikollisten kiinnisaamiseksi.

Asianomistaja oli jo ehtinyt luovuttamaan verkkopankkitunnuksensa puhelimessa, mutta oli sen jälkeen ruvennut epäilemään sitä, oliko soittaja poliisi. Vanhus ei luovuttanut painostuksesta huolimatta pankkikorttejaan. Hän soitti asiasta hätäkeskukseen. Valepoliisit olivat muun muassa pyytäneet asianomistajia katsomaan ulos ikkunasta, kun poliisipartio ajaa talon ohitse.

Hieman myöhemmin poliisipartio tavoitti asianomistajien ikkunan edestä ohi ajaneen auton. Auto pysäytettiin ja siitä otettiin kiinni kaksi henkilöä. Molemmat epäillyt on nyt vangittu tapahtumien johdosta todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta.

– Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla, muistuttaa rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista.

– On tärkeää, että ikäihmisten kanssa työskentelevät tahot, heidän omaisensa ja ystävänsä jaksaisivat muistuttaa asiasta riittävän usein, jotta huijarit eivät onnistuisi aikeissaan, Minkkinen vetoaa.

Mikäli epäilee itse tai läheisensä joutuneen rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti.