10 myyttiä ravitsemuksesta – kannattaako aamulenkki tyhjällä vatsalla?

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Alkuvuodesta ihmiset yrittävät kiinnittää enemmän huomiota ruokailutottumuksiinsa. Ravinnosta on tullut viime vuosien aikana suorastaan aatteellista ja monet eri tahot toitottavat omaa totuuttaan ruokaan ja syömiseen liittyen. Liikkeellä on myös runsaasti erilaisia myyttejä ja harhakäsityksiä.

Ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta otti kantaa kymmeneen usein kuultuun ravitsemusmyyttiin. On muun muassa uskottu, että ravinto on yhteydessä mielen hyvinvointiin. Tämä on Englundin mukaan totta, sillä ruokavalion ja masennuksen välisistä yhteyksistä on jonkin verran näyttöä. Mielialan laskuun on yhdistetty erityisesti sokeri ja sokeria sisältävät tuotteet, pikaruoka, teolliset, prosessoidut lihatuotteet sekä valkoinen vehnä.

– Muun muassa B12-vitamiinin on vahvistettu tukevan normaaleja psykologisia toimintoja, vähentävän väsymystä ja vetämättömyyttä sekä ylläpitävän energisyyttä ja normaalia elinvoimaa. Myös folaatti tukee normaaleja psykologisia toimintoja sekä vähentää väsymystä. Kalan sisältämillä DHA-rasvahapoilla ja seleenillä on niin ikään todettu olevan aivojen normaalia toimintaa ylläpitäviä vaikutuksia, Englund toteaa.

Yhtä totta on se, että keliakian ainoa hoitomuoto on täysin gluteeniton ruokavalio. Keliakia tulee kuitenkin aina varmistaa lääkärin toimesta ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista. Kahvin juominen on puolestaan terveysvaikutuksiltaa kaksipiippuinen juttu, sillä se ehkäisee tutkimusten mukaan tyypin 2 diabetesta, maksasairauksia ja mahdollisesti joitakin syöpiäkin. Toisaalta kahvi saattaa närästää ja aiheutta univaikeuksia.

Tarua puolestaan ovat väittämät, että runsas vedenjuonti kiihdyttäisi aineenvaihduntaa ja siten tehostaisi painonpudotusta. Vesi voi hillitä näläntunnetta, mutta liiallinen juominen laimentaa kehon elektrolyyttejä. Tarua on myös hedelmämehujen terveellisyys, sillä kuidut tuhoutuvat mehustaessa. Valitse aina hedelmä mehun sijaan, vaikkakin muutama lasi silloin tällöin on sallittua.

Tarua on myös se väittävä, että terveelliset ruoka-aineet eivät aiheuta vatsa-oireita. Ihmisille voi tulla turvotusta, vatsaoireita tai refluksia myös terveellisistä ruoka-aineista. Osa ihmisistä luulee, että rautaa voi saada samalla tavalla niin eläinperäisistä kuin kasviperäisistä tuotteista. Rautaa on kahta laatua: eläinperäisissä tuotteissa rauta esiintyy hemirautana, kasvikunnan tuotteiden sisältämää rautaa kutsutaan ei-hemiraudaksi. Kasvikunnan tuotteiden sisältämä ei-hemirauta imeytyy elimistöön huomattavasti heikommin.

Ihmiset luulevat, että vitamiineja saa syödä mielin määrin. Tämä väite on harhaluulo, sillä myös vitamiineista voi saada yliannostuksen. Pakastevihannekset ovat lähes yhtä terveellisiä kuin tuorevihannekset ja marjat, mikäli ne on pakastettu nopeasti. Toisin sanoen on harhaluulo, että pakastevihannekset olisivat ravintoköyhiä.

Aamulenkki kannattaa tehdä tyhjällä vatsalla, jos haluaa aktivoida rasvakudoksen käyttöä energianlähteenä ja siten polttaa hieman tehokkaammin rasvaa. Isossa kuvassa tämä ei kuitenkaan kannata: jos energiatasapaino on huono, ei välttämättä jaksa tehdä liikuntasuoritusta kehittävällä teholla. Parhaat eväät liikuntasuoritukseen antaa monipuolinen ravinto – treenaamaan ei siis kannata lähteä nälkäisenä!