Agatha Christien elämäkerta täynnä jännitystä – poikkeuksellinen elämäntarina

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Salapoliisikirjallisuuden klassikkoteoksia kirjoittanut Agatha Christie on William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Tuore ja kattava elämäkerta osoittaa, että Agatha Christien elämä oli yhtä vaiheikasta ja jännittävää kuin hänen kuuluisilla henkilöhahmoillaan neiti Marplella ja Hercule Poirotilla.

Rikosten kuningatar oli seikkailija, joka ei piitannut sovinnaisuudesta, niin viktoriaaninen kuin hänen taustansa olikin. Historioitsija Marie-Hélène Baylacin kirjoittama elämäkerta valaisee, miten kirjailijan elämä ja teokset kietoutuivat toisiinsa. Agatha Christie karttoi aikanaan julkisuutta, joten uudessa elämäkerrassa on uutta tietoa hänen vaiheistaan.

Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä vuonna 1914 Agatha ryhtyi työskentelemään sairaanhoitajana. Sairaalan apteekissa hän oppi myös paljon myrkyistä, joilla oli merkittävä osa monissa hänen romaaneissaan. Ensimmäisen avioliiton hajoaminen toisen naisen takia vuonna 1926 oli Agathalle kova isku. Hän katosi tietymättömiin kymmeneksi päiväksi koko Englannin etsiessä häntä.

Agatha Christien toinen avioliitto häntä 14 vuotta nuoremman arkeologin Max Mallowanin kanssa muutti elämän suunnan. Christie vietti paljon aikaa Irakissa ja Syyriassa osallistuen kaivauksiin ja kirjoittaen samalla suuren määrän salapoliisikirjallisuuden klassikoita. Hänen nimeään kantava elämäkertateoksen suomennettu versio ilmestyy Minerva Kustannukselta viikolla 7. Agatha Christien ensimmäisen teos Stylesin tapaus ilmestyi sata vuotta sitten.