Punaviini ja tulinen ruoka kuin tehdyt toisilleen

Kaupallinen yhteistyö Lifestyle · Stara.fi

Tulinen ruoka on tutkitusti terveellistä samoin kuin Välimerellinen ruokavalio punaviineineen. Monet haluaisivat yhdistää nämä kaksi toisiinsa, mutta mausteisen ruoan kanssa on usein ollut vaikea löytää sopivaa viiniä. Vuoden alussa Suomeen rantautunut australialainen Jam Shed on vastaus tulisen ruoan ystäville.

Jokaisella ihmisellä on oma optimitasonsa tulisen ruoan kanssa, mutta yhteistä kaikille on kutkutteleva polte suussa. Silloin kannattaa olla tarkkana millaisten juomien kanssa tulista ruokaa nauttii, sillä polttavaa tunnetta ruoassa aiheuttava kapsaiini on rasvaliukoinen. Siksi vesi auttaa vain hetkeksi, muuta esimerkiksi maito ja punaviini tarjoavat tuliselle ruoalle sopivan kumppanin. Yleisesti on katsottu, että tulisten ruokien kanssa sopii parhaiten hedelmäinen ja hapokas punaviini, jonka tulisi lisäksi olla tavallista viileämpää.

Kesähelteiden aikana ihmisten tulisi syödä erityisen tulista ruokaa, ja siksi lämpimissä maissa syödään enemmän tulista ruokaa kuin esimerkiksi Pohjoismaissa. Paljon kapsaiinia sisältävä ruoka nostaa ruumiinlämpöä, joka taas tehostaa verenkiertoa ja siten laskee ruumiinlämpöä hikoiluna tavallista nopeammin. Viileät juomat ovat omiaan poistamaan tulisen ruoan poltetta ja laskemaan ruumiinlämpöä, joten punaviini jäillä on silloin trenditietoisen valinta.

Kuva: Jam Shed -punaviiini

Jam Shed Shiraz 2019 -punaviini on australialainen uutuus, joka saapui Alkon valikoimiin vuoden 2020 alussa. Se on pehmeä ja hedelmäinen keskitäyteläisiä punaviini, jossa on hiven makeutta. Viinistä voi löytää kypsien tai kuivattujen hedelmien aromeja ja hentoa mausteisuutta. Tämän viinin kanssa voit olla rohkea ja kokeilla sitä myös mausteisten ruokien tai jääpalojen kanssa. Tutustu viiniin tarkemmin Alkon sivuilla.