Terveystalo aloittaa koronavirustestit – pääsy vain etälääkärin lähetteellä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Terveystalo on sopinut THL:n kanssa koronavirusnäytteenoton käynnistämisestä huomenna torstaina 12. maaliskuuta alkaen. Terveystalo nostaa toimenpiteellä valtakunnallista näytteenottokapasiteettia, mikä helpottaa testausten painetta Suomessa. Testaus käynnistyy ensimmäisenä Terveystalon Helsingin Alppikadun toimipaikassa, jossa näytteenotto tapahtuu erillisessä ulkona sijaitsevassa testauspisteessä.

Helsingin jälkeen erilliset testauspisteet pystytetään Terveystalon suurimpien toimipaikkojen yhteyteen muihin kaupunkeihin. Potilaat ohjataan näytteenottoa varten Terveystalon testauspisteisiin Lääkäri Chat 24/7 -vastaanoton ja sitä seuraavan asiakkaan sairaanhoitopiirin tai erityisvastuualueen infektiolääkärin konsultaation perusteella.

Terveystalossa otetaan näytteitä vain sellaisista henkilöistä, joiden koronaepäilyn kriteerit myös virka-infektiolääkäri on hyväksynyt. Terveystalossa koronavirustestaukseen pääsee ainoastaan etälääkärin vastaanoton kautta. Etälääkärillä asioidessa säästyy kliinisessä tutkimuksen suojavarusteita, kuten hengityssuojaimia, joiden saatavuudessa on jo kerrottu olevan globaaleja haasteita. Erillisessä ulkona sijaitsevassa testauspisteessä tapahtuva näytteenotto ei altista muita asiakkaita tai henkilökuntaa.

– Käynnistämällä koronavirustestauksen haluamme Terveystalossa vastata asiakkailtamme tulleeseen toiveeseen mahdollistaa testauskriteerit täyttäviltä henkilöiltä sekä helpottaa julkisen terveydenhuollon painetta ja ruuhkaa testauksiin. Haluamme nopeuttaa koronavirustartuntojen löytämistä ja päätöstä muun muassa mahdollisesta karanteenista, jotta viruksen laajamittainen leviäminen hidastuisi ja tartuntaketjut saataisiin pysäytettyä Suomessa, kertoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Tietoa Terveystalon koronavirustestauksesta:

– Koronavirusnäytteenotto käynnistyy Terveystalon Alppikadun toimipaikassa, minkä jälkeen erilliset testauspisteet rakennetaan Terveystalon suurimpien toimipaikkojen yhteyteen muihin kaupunkeihin.– Näytteenottoon tehdään lähete Terveystalon etälääkärin vastaanotolta vain sairaanhoitopiirin infektiolääkärin konsultaation jälkeen.– Terveystalon näytteet analysoidaan SYNLABin akkreditoidussa keskuslaboratoriossa. THL on hyväksynyt SYNLABin koronavirustutkimuksen.– Koronaviruslaboratoritutkimuksen hinta on 195 euroa, testistä ei tällä hetkellä saa KELA-korvausta.