Koronavirus ei ehkä tartukaan koiriin ja kissoihin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronaviruksen levitessä monien lemmikinomistajien huulilla on ollut yksi kysymys: Voiko virus tarttua rakkaaseen mustiin tai mirriin? Entä voivatko lemmikit tartuttaa taudin ihmiseen?

Eläintenomistajien helpotukseksi covid-19 -viruksen tarttumisesta koiriin tai kissoihin ei ole Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan merkkejä. Todennäköistä ei myöskään ole, että lemmikit voisivat tartuttaa viruksen ihmisiin.

Maailman terveysjärjestö kuitenkin huomauttaa käsien peseminen saippualla olevan suositeltavaa lemmikin koskettamisen jälkeen. Vaikka koronavirus ei tarttuisikaan lemmikeiltä ihmisiin, voi käsien pesemisellä ehkäistä esimerkiksi salmonellan ja kolibakteerin tarttumista.

Pelko koronaviruksen tarttumisesta ihmisiin heräsi taannoin, kun pomeranian-rotuiselta koiralta otetusta näytteestä löydettiin Kiinassa merkkejä koronaviruksesta. Virus oli todennäköisesti päätynyt koiralle sen hengitettyä koronavirukseen sairastuneen omistajan saastuttamaa ilmaa. Sen ei kuitenkaan uskota varsinaisesti sairastuneen virukseen.