Koronavirukseen löytynyt tehokas lääke

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa parhaillaan kohtalokkaalla tavalla leviävä koronavirus on aiheuttanut mittaamatonta tuhoa myös Euroopassa, ja Suomessa hallitus ryhtyi juuri tiukkoihin toimenpiteisiin rajojen sulkemiseksi ja suomalaisten liikkumisen rajoittamiseksi. Eri skenaarioissa mahdollisia tulevia kuolemantapauksia on Suomessa tuhansista kymmeniin tuhansiin, mutta tehokas lääke voisi muuttaa kehityksen suunnan. Nyt Kiinasta on saatu rohkaisevia uutisia.

Kiinan valtion virallinen uutistoimisto Xinhua on hetki sitten uutisoinut tutkijoiden saaneen hyviä tuloksia Favipiravir-lääkkeen vaikutuksista koronaviruksen hoitamisessa. Japanilaisen Fujifilm Holdingsin kehittämä Favipiravir, joka tunnetaan myös nimillä T-705 ja Avigan, on nyt todettu kiinalaisten tutkijoiden mukaan tehokkaaksi maailmalla leviävään COVID-19 -koronaviruksen hoitamisessa.

Kiinalaiset tutkijat ovat nyt päättäneet omat kliiniset testinsä lääkkeestä. Testejä tehtiin yhteensä 200 potilaalla Kiinan Wuhanissa ja Shenzhenissä. Lääkettä käyttäneiden koronatestit muuttuivat negatiivisiksi keskimäärin neljässä päivässä, kun vertailuryhmällä siihen kesti keskimäärin yksitoista päivää. Favipiraviria käyttäneistä potilaista 8,2 prosenttia tarvitsi hengityskonetta, kun vertailuryhmässä sitä tarvitsi 17,1 prosenttia. Sivuvaikutuksia ei havaittu.

Kiinan valtion bioteknologian laitoksen johtaja Zhang Xinmin kertoi lehdistötilaisuudessa, että kliiniset testit osoittautuivat menestykseksi. Nyt Favipiravirin käyttöä on suositeltu koronaviruksen hoitamiseen mahdollisimman pikaisesti. Favipiravir on influenssalääke, joka hyväksyttiin Japanissa käyttöön vuonna 2014. Tutkijoiden mukaan Favipiravir-hoito tehoaa, kun se aloitetaan jo alkuvaiheessa. Tämä tuottaa Suomen kannalta ongelmia, koska muista maista poiketen meillä ei enää testata kaikkia potilaista koronaviruksen varalta.