Suosi suomalaista ja panosta paikalliseen – ainoa keino elvyttää Suomi kriisistä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomi on pysähtynyt koronaviruksen vuoksi. Tämä vaikuttaa radikaalisti maan yrittäjiin ja talouteen. Koska virukselta suojautuminen ja sen ennakointi on mennyt karulla tavalla pieleen, voidaan seuraavaksi ryhtyä panostamaan siitä selviytymiseen. Se työ pitää aloittaa jo nyt.

Suomen Kylät ry on huolissaan kylien ja korttelien pienyrittäjistä, palveluita tuottavista yhdistyksistä ja työpaikoista talouden äkkipysähdyksen takia. Esimerkiksi maamme elinkeinoista viime vuosina nopeimmin kasvanut matkailuala on nopeiden tukitoimien tarpeessa. Hämeenkyröläisen kasvisravintola Frantsilan Kehäkukan asiakkaista ja liikevaihdosta on viikon aikana kadonnut yli puolet.

— Muistan vielä hyvin 1990-luvun laman jäljet. Ne pitäisi nyt välttää, tai jälkitaudeista voi tulla pahemmat kuin itse taudista, toteaa yrittäjä Olli Ahonen.

Nyt suomalaisten tulee panostaa kotimaahansa ja omaan asuinalueensa yrittäjiin. Osta tavarat kylän käsityöläiseltä, äläkä tilaa turhanpäiväistä krääsää Kiinasta. Nauti lounas tai illallinen paikallisessa ravintolassa, äläkä pelkästään turvaudu kansainvälisten pikaruokaloiden tarjontaan. Hyödynnä paikallisen vaatekauppiaan tai vaatturin valikoimaa, äläkä osta pikamuotia suurketjulta tai ulkomaalaisesta nettikaupasta.

Vieraile tilatoreilla ja osta paikalliselta tuottajalta. Matkusta naapurikaupunkiin päiväretkelle tai tee syyslomareissu ruskan keskelle. Tee vapaaehtoistyötä ja auta hädässä olevia suomalaisia. Puhalletaan yhteen hiileen ja rakennetaan yhteiskunta uudelleen – yhdessä. Sitä ennen muistetaan pysyä kotona, jotta tauti päättyy yhtä nopeasti kuin alkoikin.